Cześć!
Dziś mam dla Was post świąteczny, w którym przybliżę Wam nieco proces tworzenia amoniaczków :D Ciastka lubi chyba każdy, a te są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu i przepyszne!
Dziś mam dla Was post świąteczny, w którym przybliżę Wam nieco proces tworzenia amoniaczków :D Ciastka lubi chyba każdy, a te są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu i przepyszne!



- 60dkg mąki
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki amoniaku
- 3/4 szklanki cukru
- 4-5 łyżek śmietany
- cukier waniliowy
- (opcjonalnie) foremki
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z margaryną bardzo drobno. Następnie dodać dwa
żółtka i dwa całe jajka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 4-5 łyżek
śmietany i dwie łyżeczki amoniaku na śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować je
na ok. 2 cm i przy pomocy foremek wyciąć kształty ciastek. Każde z ciastek
umoczyć w białku i cukrze, po czym rozłożyć je na brytfance. Piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut (aż nabiorą rumianego koloru).